Siemens Srbija

Siemens fabrika vetrogeneratora u Subotici stavlja Srbiju na tehnološku mapu sveta

Siemensovu fabriku za proizvodnju vetrogeneratora u Subotici, koja uspešno posluje dvanaest godina, posetili su Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije, kao i ambasadori Austrije i Nemačke, Njegova Ekselencija dr Johannes Eigner i Njegova Ekselencija Hajnc Vilhelm. Delegacija predvođena premijerom obišla je pogone fabrike u kojoj se prave vetrogeneratori za čitav svet i zahvaljujući kojoj Srbija ima svoje mesto na tehnološkoj mapi sveta.

Fabrika koja upošljava više od 950 ljudi, predstavlja jednog od najvažnijih domaćih proizvođača električnih mašina koje su primenjive na polju obnovljive energije, i reprezentativni je primer srpske privrede u ovom segmentu.

"Ponosan sam na činjenicu što smo posetili fabriku kompanije Siemens, jedne od najznačajnijih u svetu, koja u Subotici zapošljava 950 radnika. Mi smo veoma srećni što su naši današnji domaćini zadovoljni uslovima poslovanja u našoj zemlji, i mogu da računaju na punu podršku u daljem radu od Vlade Republike Srbije i ostalih državnih organa", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije.

Jedna od prvih i najvećih investicija u subotičkoj slobodnoj zoni, fabrika vetrogeneratora je primer proizvodnje najsavremenijih tehnologija u našoj zemlji, a svojim uspešnim poslovanjem ovaj pogon daje značajan doprinos razvoju čitave srpske privrede i njenih izvoznih kapaciteta. Tome u prilog govori podatak da svaku četvrtu vetrenjaču u Evropi pokreće turbina napravljena u Siemensovoj fabrici u Subotici.

Zahvaljujući kvalitetu, poštovanju rokova isporuke, procedura i standarda, kao i uz primenu stalnih inovacija u proizvodnji, fabrika je evidentirana u Large Drives, grupi od 26 najvećih Siemensovih pogona u svetu, i jedina je ovakva fabrika u Evropi. Od svog osnivanja do sada fabrika je proizvela više od 15.500 generatora.

"Uspešan primer Siemensa pokazuje da je Srbija generalno dobro mesto za proizvodnju. Konkurentni troškovi rada, i produktivnost radne snage sa dugom industrijskom tradicijom, daju podršku i prednost poslovanju u Srbiji. Uvek postoji prostor za usavršavanje, ali činjenica da je naš proizvodni pogon u Subotici jedna od najvećih fabrika vetrogeneratora u svetu, dokazuje da je moguće razviti tako uspešnu priču u Srbiji.", istakao je Dr. Marc Wucherer, izvršni potpredsednk poslovne jedinice za Industrijske Aplikacije u Siemens Large Drives (Veliki Pogonski sistemi).

Siemens predstavlja jednog od svetskih lidera u oblasti energetike, a misija kompanije je da kroz tehnološka istraživanja i inovacije obezbedi najviše standarde energetske efikasnosti, i održivog korišćenja alternativnih izvora energije. Proteklih godina u fabriku vetrogeneratora uloženo je oko 20 miliona evra, a vrednost proizvodnje iznosi 160 miliona evra. Zahvaljujući poslovanju fabrike, Siemens se nalazi među najvećim izvoznicima iz Srbije.

Prepoznajući prostor za usavršavanje radne snage u Srbiji, Siemens je u Subotici pokrenuo inicijativu uvođenja kooperativnog modela obrazovanja, otvaranjem obrazovnih profila za kojima fabrika vetrogeneratora ima potrebe, sa krajnjim ciljem stvaranja kvalifikovanih kadrova koji će imati veću mogućnost zaposlenja.

Pored predsednika Vlade Republike Srbije i ambasadora Austrije i Nemačke, delagaciju koja je posetila Siemens-ovu fabriku činili su i Suzana Vasiljević, savetnica za medije Premijera u Vladi Republike Srbije, Jörg Heeskens i Gojko Radić, savetnici Premijera u Vladi Republike Srbije, Nikola Janković direktor Agencije za strana ulaganja, Branislava Stojković Marčetić, direktorka Slobodne zone Subotica i Saša Vučinić, savetnik u Slobodnoj zoni Subotica.

22.04.2015.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio Siemens fabriku vetrogeneratora u Subotici


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs