Siemens Srbija

Siemens o energetskoj bezbednosti i efikasnosti regiona na 4. Regionalnoj konferenciji Biznis Plusa

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd učestvovala je na 4. Regionalnoj Biznis Plus konferenciji u organizaciji Biznis Plusa i medijskih partnera ove kuće.

Konferencija je bila odlična prilika za okupljanje direktora i članova uprava kompanija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, a pored njih i političkih lidera, kao i medija iz čitavog regiona. Osnovni cilj ovog 4. po redu okupljanja bila je razmena iskustava i znanja o glavnim temama konferencije.

Kompanija Siemens bila je jedan od učesnika prvog dana konferencije, na panelu o Energetskoj bezbednosti i efikasnosti regiona. Ispred kompanije, o tome da li i kako energetska efikasnost utiče na bezbednost zemlje, kao i u kojoj meri se na Balkanu koriste alternativni izvori energije, govorio je Ljubiša Petković, ekspert iz Divizije Power and Gas u kompaniji Siemens d.o.o. Beograd.

Siemens je jedan od svetskih lidera u oblasti energetike, i misija kompanije je da kroz tehnološka istraživanja i inovacije obezbedi najviše standarde energetske efikasnosti, i održivog korišćenja alternativnih izvora energije. Energetska efikasnost nije samo štednja u upotrebi energije, već prvenstveno njeno efikasno korišćenje na svim nivoima. Energetska efikasnost doprinosi i energetskoj bezbednosti jer se smanjuje osetljivost na nestašicu energije, smanjuje se zagađenje životne sredine, i povećava opšti kvalitet života, dok se u sektoru privrede smanjuju operativni troškovi poslovanja, a privreda samim tim postaje konkurentnija.

 "Mi  u Siemens-u, na energetsku efikasnost gledamo kao na strateško opredeljenje, odnosno razvojem energetski efikasnih rešenja pokušavamo da doprinesemo industrijskim potrošačima da optimizuju ključne procese i ostvare uštede", rekao je Ljubiša Petković, ekspert iz Power and Gas Divizije kompanije, dodavši da pored ovoga, Siemens-ova iskustva širom sveta pokazuju kontinuirano povećanje korišćenja izvora obnovljive energije i takav kurs i novi kapaciteti mogu se očekivati u narednim godinama i kod nas.

Odličan primer za potencijal koji Srbija ima na polju energetske efikasnosti je i Siemens fabrika vetrogeneratora u Subotici. Subotička fabrika, pored toga što svojim proizvodima direktno doprinosi porastu upotrebe alternativnih i održivih izvora energije širom sveta, predstavlja jedan od najboljih primera energetske efikasnosti u industrijskoj proizvodnji, ali i zaštiti životne sredine. Upotrebom energetski efikasnih mašina postignuta je značajna ušteda električne energije, dok su zahvaljujući strogoj kontroli potrošnje vode i toplotne energije ukupni troškovi za energiju smanjeni za 20 odsto. Siemens fabrika ima i mogućnost izbora najisplativijeg energenta u tom trenutku, što je čini nezavisnom od poremećaja u snabdevanju energijom. Pored toga, 75 odsto industrijskog otpada koji dolazi kao nusproizvod u proizvodnji se reciklira.

Primer Siemens-ove fabrike jasno pokazuje da je u Srbiji moguće uspešno primeniti princip energetske efikasnosti, i biti ekološki odgovorna kompanija, a uz to dobiti dodatni ekonomski efekat koji podstiče razvoj poslovanja.

26.03.2015.

Siemens na četvrtoj regionalnoj Biznis Plus konferenciji


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs