Siemens Srbija

Ambasador Austrije posetio Siemens fabriku u Subotici

Ambasador Austrije u Srbiji, Njegova Ekselencija gospodin dr Johan Ajgner (Johannes Eigner), posetio je danas Siemens-ovu fabriku generatora za vetroelektrane u Subotici kako bi se bliže upoznao sa poslovanjem ovog industrijskog giganta u Srbiji.

„Raduje me poseta ambasadora kako bi se, kao i njegovi prethodnici, upoznao sa našim poslovanjem jer je ovo jedan od malobrojnih pogona u svetu koji proizvodi komponente za „zelene“ izvore energije“ izjavio je direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd, gospodin Tihomir Rajlić i dodao da fabrika svakog meseca proizvede više od 150 generatora za vetro-elektrane, a od svog osnivanja do sada proizvela je 14.500.

Siemens-ova fabrika u Subotici ubraja se među deset najvećih izvoznika u Srbiji. Ukup-na snaga istaliranih generatora porizvedenih u ovoj fabrici je za 2.5 puta veća od ukupne instalirane snage u celom elektroenergetskom sistemu Srbije. Od ukupog broja vetrogeneratora instaliranih širom Evrope, 24.5 odsto je proizvedeno upravo u Siemens-ovoj fabrici u Subotici. Osim proizvodnje komponenti za dobijanje energije iz obnovljivih izvora energije, Siemens-ova fabrika je i energetski efikasna. Upotrebom energetski efikasnih mašina postignuta je ušteda od 2 MW, dok su zahvaljujući strogoj kontroli potrošnje vode i toplotne energije ukupni troškovi za energiju smanjeni za 15 do 20 odsto. Dodatno, 75 odsto industrijskog otpada, koji dolazi kao nusproizvod u proizvodnji, reciklira se. Na ovom primeru se jasno vidi da je i u Srbiji moguće uspešno primeniti princip energetske efikasnosti i postati ekološki odgovorna kompanija, i uz to dobiti dodatni ekonomski efekat koji podstiče razvoj poslovanja.

22.02.2013.

Poseta ambasadora Austrije Siemens fabrici u Subotici


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs