Siemens Srbija

Siemens otvara centar urbanog razvoja „Kristal” u Londonu

Najveća svetska izložba posvećena budućnosti gradova

Kompanija Siemens danas je u Londonu otvorila svoj prvi centar održivog razvoja, u čijem središtu je postavljena najveća svetska izložba posvećena upravo održivom urbanom razvoju. Ova jedinstvena građevina u obliku kristala biće i centar za konferencije, platforma urbanih dijaloga i centar za tehnologiju i inovacije, kao i mesto okupljanja donosioca odluka, stručnjaka za infrastrukturu i opštu javnost u cilju razvijanja koncepata za budućnost gradova i njihovih infrastruktura.

„Gradovi su pokretači svetske ekonomije i takođe imaju najveći uticaj na životnu sredinu. Razvoj naše planete nastaviće se ili zaustaviti razvojem gradova. Kada posmatramo budućnost gradova, Kristal demonstrira širok spektar prilika i konkretnih rešenja”, izjavio je predsednik i CEO Siemensa Peter Lešer prilikom ceremonije otvaranja.

Nakon faze izgradnje, koja je trajala oko godinu i po dana, Kristal je postao arhitektonska atrakcija i jedan od najzelenijih objekata u britanskoj prestonici. Siemens je uložio oko 35 miliona evra u ovaj projekat. Zgrada, koju su projektovale arhitekte firme „Wilkinson Eyre Architects”, sadrži salu kapaciteta 270 mesta, kao i najveću svetsku izložbu o održivom urbanom razvoju. Na impozantnoj površini od 2.000 m², izložba predstavlja postojeća infrastrukturna rešenja koja život u gradu čine održivijim i ekološki prihvatljivijim, a ujedno i povećavaju njegov kvalitet. Stručnjaci Siemens-ovog Centra kompetencije, za rešenja za gradove u centru Kristal, bave se istraživanjem i razvojem usmerenim na tehnologije i inovacije za gradske infrastrukture sutrašnjice.

„Gradovi širom sveta ulažu u poboljšanje snabdevanja vodom, električne mreža, sistema transporta i infrastrukture zgrada. Naše dostupno tržište ima vrednost od 300 milijardi evra. U ovom tržištu rasta, Kristal će nam pomoći da intenziviramo dijalog sa klijentima. Kristal je prikaz najboljih odlika našeg sektora, mesto kontakta i mozak operacija”, izjavio je Roland Buš, član Upravnog odbora Siemens AG i CEO sektora Infrastruktura i gradovi. Sa oko 87.000 zaposlenih, ovaj sektor nudi održive tehnologije za gradske sredine i njihove infrastrukture.

Obuhvatajući površinu veću od 6.300 m², Kristal je oličenje energetske efikasnosti. Ovaj objekat troši 50 odsto manje energije i emituje 65 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na ostale poslovne objekte ovog tipa. Obnovljivi izvori energije ispunjavaju potrebe centra Kristal za grejanjem i hlađenjem, fotonaponski sistemi stvaraju zelenu električnu energiju, a kišnica se prikuplja za dalju upotrebu. Na međunarodnim procenama BREEAM i LEED za energetski efikasne objekte, Kristal će dobiti najbolje ocene (Oustanding i Platinum), što ga čini jednim od najzelenijih objekata na svetu.

  • Na površini od 2.000 m², interaktivna izložba će voditi posetioce kroz gradsku infrastrukturu budućnosti, sa težištem na mogućnostima održive mobilnosti, tehničkim infrastrukturama objekata, snabdevanju električnom energijom i vodom i zdravstvenoj zaštiti.
  • Centar za konferencije je nezavisni forum namenjen inženjerima, arhitektama, gradskim planerima i donosiocima odluka u opštinama.
  • Kristal je dom prvog i najvećeg od tri Centra kompetencije za rešenja za gradove. Centar u Londonu Siemens-ovim stručnjacima i eksternim profesionalcima nudi platformu za sprovođenje istraživanja i razmenu ideja. Predviđena je izgradnja dva manja centra u Šangaju i Vašingtonu u narednim godinama.

Kristal se nalazi u okrugu Njuhem, na istorijskim dokovima Royal Victoria Docks. Objekat će biti otvoren za javnost 29. septembra.

Više informacija i fotografija možete naći na veb-sajtu www.siemens.com/press/thecrystal .

Siemens otvara centar urbanog razvoja Kristal u Londonu

19.09.2012.


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs