Siemens Srbija

Oko 28 milijardi evra prihoda od portfolija za zaštitu životne sredine u 2010. fiskalnoj godini

Kompanija Siemens planira da u fiskalnoj 2014. godini od zelenih tehnologija ostvari prihod od preko 40 milijardi evra. Siemens je od svojih proizvoda i rešenja iz Portfolija za zaštitu životne sredine u fiskalnoj 2010. godini ostvario prihod od oko 28 milijardi evra, u odnosu na nešto manje od 27 milijardi evra iz 2009. godine. Tako je početni cilj kompanije – da 2011. godine ostvari prihod od najmanje 25 milijardi evra – dostignut znatno ranije nego što je planirano. Pored toga, 2010. godine su u zeleni portfolio ove kompanije za proizvodnju i razvoj tehnoloških rešenja prvi put uključeni visokoefikasni transformatori najnovije generacije. „Zelene inovacije predstavljaju okosnicu života naše kompanije. Mi smo najveći svetski proizvođač ekološki prihvatljivih tehnologija. Želimo i možemo da povećamo prednost u odnosu na našu najozbiljniju konkurenciju“, rekla je Barbara Kux, članica Upravnog odbora kompanije Siemens, zadužena za održivost i dalji razvoj Portfolija za zaštitu životne sredine.

U fiskalnoj 2010. godini, proizvodi i rešenja iz Portfolija za zaštitu životne sredine omogućili su kupcima kompanije Siemens širom sveta da smanje ukupnu emisiju ugljen-dioksida (CO2) za oko 270 miliona tona, što je jednako ukupnoj godišnjoj količini CO2 koju emituju „megagradovi“ Hongkong, London, Njujork, Tokijo, Nju Delhi i Singapur.

Praktično svako odeljenje u tri sektora kompanije – Industrija, Energija i Zdravstvo – doprinosi zelenom portfoliju kompanije. Tokom 2010. godine, najveća pojedinačna smanjenja emisije CO2 ostvarena su pomoću visokoefikasnih elektrana sa kombinovanim ciklusom rada, vetroparkova, zatim modernizacijom postojećih elektrana, energetski efikasnim sistemima za osvetljenje i ekološki prihvatljivim vozovima. Među pokretače našeg budućeg rasta ubrajaju se, između ostalog, pametne električne mreže i njihove glavne komponente, što predstavlja oblast od koje Siemens očekuje ukupan prihod od oko 6 milijardi evra do kraja 2014. godine.

Portfolio za zaštitu životne sredine kompanije Siemens

Siemensov Portfolio za zaštitu životne sredine sastoji se od proizvoda i rešenja koja doprinose smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, odnosno proizvoda i rešenja koja, kao ekološke tehnologije, pomažu u borbi protiv zagađenja vazduha i vode. Ove kriterijume ispunjavaju svi proizvodi iz oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Potencijal nekog proizvoda za smanjenje emisije CO2 izračunava se na osnovu konkretnih referentnih vrednosti. Primera radi, potencijalne uštede u emisiji štetnih gasova koje ostvaruju današnje najsavremenije i najefikasnije elektrane sa gasnim turbinama izračunavaju se upoređivanjem količine koja se oslobodi prilikom proizvodnje jednog kilovat-časa sa prosečnom emisijom koju ostvaruju sve elektrane širom sveta. Doprinos svetlosnih dioda i štedljivih sijalica se pak procenjuje upoređivanjem sa referentnim rešenjima. Uštede energije koje se postižu optimizacijom potrošnje električne energije u zgradama izračunavaju se na osnovu upoređivanja pređašnjeg i kasnijeg stanja.

Portfolio za zaštitu životne sredine kompanije Siemens se neprestano razvija i unapređuje. Prihode od ovog portfolija i smanjenje emisije CO2 u fiskalnoj 2010. godini analiziraće revizorska kompanija Ernst & Young. Ova analiza se zasniva na kriterijumima navedenim u inicijativi za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte Svetskog poslovnog saveta za održivi razvoj (WBCSD) i Svetskog instituta za resurse (WRI).

Više informacija možete naći na stranici:
www.siemens.rs/portal/onama/zastita-zivotne-sredine/

10.11.2010

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs