Siemens Srbija

 

Žiri

Kriterijumi za ocenjivanje

Žiri iz svake od zemalja učesnica regionalnog takmičenja će odabrati tri pobednika među novinarima koji su prijavili svoje radove na temu „Budućnost gradova, industrije i energetike" i njom se bavili na jasan i koncizan način i pokazali istaknut autorski pečat, čime se njihov rad ističe među ostalima koji rade na tom polju. Isti kriterijumi će se koristiti tokom ocenjivanja prijavljenih radova u prvoj fazi takmičenja na lokalnom nivou, kao i u drugoj, regionalnoj fazi takmičenja.

Prilikom ocenjivanja radova u obe faze takmičenja, lokalne i regionalne, primenjivaće se sledeći kriterijumi:

  • Usklađenost sa temom i informativnost sadržaja
  • Razumljivost i argumentovanost objavljenog teksta tj. priloga
  • Jasno i sažeto pisanje
  • Autorski pečat
  • Analitička sposobnost
  • Aktuelnost problema i inovacija u prijavljenom radu - da li je autor prvi pisao o određenoj temi ili prvi uvideo njen značaj
  • Inovativnost - u kojoj meri su u radu predstavljena nova tehnološka rešenja
  • Relevantnost - u kojoj meri rad govori o realnom problemu kojim se pomenuta inovacija bavi

Članovi žirija:

Ružica Vranković
Novinarka Radio Televizije Srbije. Specijalizovana za izveštavanje iz oblasti energetike.

Gojko Vlaović
Novinar ekonomske rubrike dnevnog lista Danas. Pobednik Siemensovog takmičenja 2010. godine "Kroz inovacije do zelene budućnosti" u kategoriji "industrija"

Jovana Vukotić
Rukovodilac odeljenja Komunikacija i odnosa sa državnim instutucijama za Adriatic region

Regionalni žiri

Nakon selekcije pobednika na lokanom nivou, žiri iz svake zemlje koja učestvuje na takmičenju će ocenjivati pobedničke radove iz drugih zemalja učesnica. Žiriranje radova će se obaviti na osnovu istih kriterijuma koji su se koristili i u prvoj, lokalnoj fazi takmičenja. Prosečna ocena svih članova žirija biće dodeljena svakom od radova. Članovi žirija neće ocenjivati radove iz svoje zemlje. Autori tri rada koja budu imala najveći zbir ocena predstavljaju regionalne pobednike takmičenja Siemens CEE Press Award 2019. Regionalni pobednici će biti proglašeni tokom gala večeri u Beču.