Siemens Srbija

Siemens ostvaruje solidan start u fiskalnoj 2013.

• Prihodi nešto iznad prošlogodišnjeg nivoa
• „Book-to-bill“ racio ponovo iznad jedan
• Ukupan profit sektora u porastu za četiri procenta
• U fiskalnoj 2013. ne očekuju se povoljni ekonomski vetrovi

Siemens započinje fiskalnu 2013. solidnim brojkama. U poređenju sa istim periodom prošle godine, prihodi su blago povećni u prvom kvartalu zbog visokih nerealizovanih porudžbina iz prethodnog perioda. Iako se nove porudžbine umereno smanjuju iz godine u godinu, “book-tobill“ racio bio je opet iznad jedan, dok je ispod jedan bio u prethodna tri kvartala zaredom. Ukupan profit sektora povećao se za četiri odsto.
„U neizvesnom privrednom okruženju solidno smo započeli fiskalnu 2013. Za preostali deo godine ne očekujemo povoljne vetrove iz pravca globalne ekonomije koji bi nam pomogli da postignemo naše ambiciozne ciljeve. Usmeravamo punu pažnju na ostvarivanje programa Siemens 2014.” rekao je predsednik i generalni direktor Siemens-a Peter Lešer.

U prvom kvartalu fiskalne 2013, koji se završio 31. decembra 2012, nove porudžbine su iznosile 19,1 milijardu evra, što je za tri odsto manje u odnosu na rezultat iz prošlogodišnjeg perioda. Prihodi su porasli za dva odsto, na 18,1 milijardu evra. „Book-to-bill“ racio iznosio je 1,06 u prvom kvartalu. Na kraju prvog kvartala, neizvršene porudžbine su iznosile 97 milijardi evra. Ukupan profit sektora se uvećao za četiri odsto, na 1,7 milijardi evra. Profitna marža sektora porasla je od 9,0 na 9,3 odsto. Došlo je do blagog smanjenja rezultata iz tekućeg poslovanja na 1,3 milijardi evra. Neto rezultat je opao sa 1,4 milijardi evra na 1,2 milijardi evra na godišnjem nivou.

Pregled sektora

Sa 7,1 milijardom evra, nove porudžbine u Sektoru Energija (Energy Sector) nalazile su se otprilike na prošlogodišnjem nivou. Ovde je pad, pre svega u diviziji „Wind Power“ i diviziji „Power Transmission“, nadoknađen snažnim rastom divizije „Fossil Power Generation“ koja je zabeležila povećanje od 18 odsto. Prihodi sektora su porasli za tri odsto na 6,3 milijardi evra prvenstveno usled porasta u diviziji „Wind Power“, koja je zabeležila povećanje prihoda od 27 odsto na godišnjem nivou. Takođe, zahvaljujući smanjenju penala od „offshore“ projekata, sektorski profit je povećan sa 506 miliona evra na 567 miliona evra. Profitna marža porasla je sa 8,3 na 9,0 odsto.

Između ostalog, usled optimizacije troškova koja je rezultat napretka u Agendi 2013, u Sektoru Medicinska oprema i rešenja (Healthcare Sector) profit je povećan sa 364 miliona evra na 503 miliona evra posmatrano na godišnjem nivou. Profitna marža porasla je sa 11,6 na 15,5 odsto. Sektorski prihodi su porasli za tri odsto na 3,3 milijardi evra, a nove porudžbine ostale su na stabilnih 3,3 milijarde evra.

Za Sektor Industrija, tržišno okruženje postaje sve izazovnije. Usled otežavajućih ekonomskih uslova, potražnja za sektorskim poslovima kratkih ciklusa pala je u četvrtom kvartalu. Sa 4, 6 milijardi evra, prihod sektora u prvom kvartalu bio je skoro na prošlogodišnjem nivou. Sa druge strane, nove porudžbine su pale za osam odsto na godišnjem nivou i iznosile su 4,5 milijardi evra. Sektorski profit je opao sa 556 miliona evra na 500 miliona evra, a profitna marža sa 11,8 na 10,8 odsto.

U prvom kvartalu, Sektor Infrastruktura i gradovi (Infrastructure & Cities Sector) zabeležio je prihode od 4,1 milijardu evra, što je povećanje od dva odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nove porudžbine su pale za sedam odsto na 4,4 milijardi evra. Druga najveća porudžbina za voz brzih pruga „Sapsan” za Rusiju već je bila uknjižena u kvartal prošle godine. Efekat visoke baze nije bio potpuno nadoknađen čak ni sa porudžbinom za 58 bespilotnih vozova, za brzi sistem prevoza, za Kuala Lumpur. Profit Sektora Infrastruktura i gradovi opao je sa 200 miliona evra iz referentnog prošlogodišnjeg kvartala na 128 miliona evra, uglavnom zbog penala od 116 miliona evra koji se posebno odnose na vozove brzih pruga. Profitna marža pala je sa 4,9 na 3,1 odsto.

Predviđanja

Predviđanja ostaju neizmenjena. U fiskalnoj 2013. Siemens počinje sprovođenje Siemensovog programa za 2014. godinu širom kompanije, čime podržava svoj okvir „One Siemens” za stvaranje održive vrednosti. Cilj programa je povećanje ukupne profitne marže sektora na najmanje 12 odsto do fiskalne 2014. godine.

U prvoj godini programa kompanija očekuje umereni rast porudžbina i prihoda uz približavanje nivou fiskalne 2012, oba na organskoj osnovi. Siemens očekuje rezultat iz tekućeg poslovanja u opsegu sa 4,5 na 5,0 milijardi evra, uključujući efekat retrospektivnog usvajanja standarda IAS 19R. Ovo obuhvata troškove u ukupnom iznosu od oko 1,9 milijardi evra za mere restrukturiranja u sektorima, gde se pozitivni efekti preduzetih mera očekuju u našim rezultatima za fiskalnu 2014. Godinu.

Ova predviđanja se zasnivaju na brojnim uslovima, a posebno na tome da se prihodi razviju prema očekivanjima za poslove koji su osetljivi na kratkoročne promene u ekonomskom okruženju. Pored toga, ona isključuju pravne i regulatorne uticaje kao i značajne efekte promene portfolija.

23.01.2013.

Siemens ostvaruje solidan start u fiskalnoj 2013


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs