Siemens Srbija

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić u poseti Siemens trening centru u Berlinu

Srpska delegacija predvođena predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladenom Šarčevićem, posetila je Siemens trening centar u Berlinu zajedno sa generalnim direktorom Siemens-a u Srbija, Udom Ajhlingerom. Premijerka Brnabić razgovarala je o radu trening centra, nemačkom sistemu stručnog usavršavanja i ulozi tehničkih stručnjaka u industriji.

Tokom posete, našoj delegaciji pokazan je projekat koji su učenici trening centra razvili zajedno. Bez dobijanja bilo kakvih smernica, učenici su izradili potpuno automatsku proizvodnu liniju koja je kontrolisana tabletom. Učenici su takođe, demonstrirali 3D štampač koji su sami konstruisali, a kome se može pristupiti i kontrolisati preko interneta. Dva učenika u centru predstavili su premijerki 3D-štampu Brandenburške kapije, koju su štampali unapred koristeći prikazani 3D štampač, a koji su poklonili premijerki kao uspomenu.

Najveći trening centar za obuku Siemens AG u Berlinu trenutno ima oko 1.100 učenika, od kojih se njih 100 obučava od ime spoljnih partnera. Kompanija Siemens nudi oko 20 tehničkih i komercijalnih programa stručnog usavršavanja.

„U Srbiji postoji potreba za šest ovakvih trening-centara sa kojima bi naša zemlja mogla da postane regionalni lider za obuku i prekvalifikacije. To je velika investicija za državu i zato pokušavamo da to bude javno-privatno partnerstvo sa zainteresovanim kompanijama. Moja želja je bila da dođem danas ovde, da vidimo kako rade u Siemens-u i razgovaramo o svemu što stoji iza jednog ovakvog trening centra i kako mi možemo da ga pravimo u Srbiji. Posebno sam oduševljena time što u Siemens-ovom centru mladi imaju teoriju, kombinovanu sa praksom, planiranje, budžetiranjem, i na kraju i kontrolom i ocenjivanjem. Ljudi koji izađu iz ovakvih centara odmah su spremni za odlična radna mesta koja će biti potrebna ne samo nemačkim kompanijama u Srbiji, nego i celoj našoj zemlji“, istakla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

„Trening centar u Berlinu predstavlja važan deo kompanije gde učenici dobijaju priliku da rade na novim pronalascima koji unapređuju industrije, a koje pozicioniraju Siemens kao jednog od vodećih lidera. Poseban značaj edukaciji, kada govorimo spoju teroije i prakse u Srbiji usmeravamo na dualno obrazovanje, gde smo bili inicijatori pokretanja ovog vida školovanja u Subotici“, izjavio je Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd.

Siemens Srbija promoviše i doprinosi edukaciji u Srbiji, a najviše pokazuje i inicijativa Siemens-a u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i tehničkom školom “Ivan Sarić” u Subotici, gde je formiran novi obrazovni profil bravar-zavarivač u okviru projekta dualnog obrazovanja, podržanog od strane Vlade Nemačke i Minsitarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Prva generacija srednjoškolaca ovog profila pokrenuta u okviru programa dualnog obrazovanja završila je svoj trogodišnji program, a neki od njih su prošle godine počeli sa radom u Siemens-ovoj fabrici vetrogeneratora u Subotici.

14.11.2018.

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić u poseti Siemens trening centru u Berlinu


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs