Siemens Srbija

Moderna trafostanica na Kopaoniku svečano puštena u rad

Nova trafostanica 110/35/10 kV Kopaonik puštena je u rad, a svečanosti otvaranja ovog modernog energetskog objekta prisustvovali su Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška, Saša Stefanović, koordinator za distributivno područje Kraljevo, menadžment kompanije Siemens d.o.o. Beograd i predstavnici medija.

Realizacija celog projekta, izgradnje trafostanice koja se nalazi u okviru nacionalnog parka na nadmorskoj visini od 1700m, isporuke i ugradnje najmodernije opreme poverena je kompaniji Siemens. Veliki doprinos uspešnoj realizaciji projekta dala je Elektromonataža kao glavni podizvođač za elektro i građevinske radove.

„Nova trafostanica je izgrađena da bismo sačuvali postojeći obim turizma, stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima uslove za ulaganja. TS Kopaonik ima tri puta veći kapacitet od dosadašnje trafostanice i omogućiće dalju izgradnju novih turističkih objekata, hotela i širenje turističkog naselja. Investicijom od 9,5 miliona evra ugrađena je najsavremenija oprema nemačke kompanije Siemens“, istakao je Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“.

„Siemens je realizovao još jedan uspešan green field projekat po princip „ključ u ruke“ sa Elektroprivredom Srbije koji će u budućnosti zadovoljiti sve potrebe za energijom ovog turističkog centra, kao i ovog dela Srbije. Uprkos zahtevima okruženja u kojima je izgrađena ova trafostanica, kao što je trusno područje i specifičnosti nacionalnog parka, ponosni smo što smo 8 meseci pre roka završili još jedan projekat sa EPS-om i nadamo se da će se poverenje i saradnja koju imamo nastaviti i u budućnosti“, istakao je Srdan Srdanović, rukovodilac divizije Energy Management za Adriatic region kompanije Siemens.

U trafostanicu je ugrađena Siemens oprema poslednje generacije po svim naponskim nivoima dva energetska transformatora snage 31,5MVA, 110kV i 35kV gasom izolovana postrojenja (GIS), 10kV vazduhom izolovano postrojenje poslednje generacije i peta generacija Siemens releja SIPROTEC i sistem upravljanja.

Trafostanica zadovoljava sve zahteve energetske efikasnosti, ekologije i arhitektonski je usaglašena sa okruženjem, dok je ugrađena oprema u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, bezbedna je za rad, sa minimalnom potrebom održavanja i dugim vekom eksploatacije. Ugrađena oprema omogućila je digitalizaciju TS Kopaonik i daljinsko upravljanje iz regionalnog centra.

25.09.2018.

Moderna trafostanica na Kopaoniku svečano puštena u rad


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs