Siemens Srbija

Siemens CEE Press Award 2017: Siemens u potrazi za najboljim novinarskim radovima u 12 zemalja

Tema ovogodišnjeg takmičenja je “Digitalizacija/Industrija 4.0”. Takmičenje će se odvijati u 11 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Izraelu. Krajnji rok za prijavu, 15. avgust 2017. godine .

Kompanija Siemens sa ponosom najavljuje održavanje drugog regionalnog novinarskog takmičenja – Siemens CEE Press Award 2017. Nakon uspešno realizovanog prošlogodišnjeg regionalnog takmičenja, kao i pet ciklusa u Srbiji, na Siemens Press Award ove godine učestvovaće 12 zemalja, što takmičenje izdvaja kao jedno od najvećih i najprestižnijih konkursa za novinare u ovom delu Evrope. Pobednik iz svake zemlje učestvovaće u finalu takmičenja koje će biti održano u Beču.

Nagrada će se održati u jedanaest zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Izraelu, i to u – Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Izraelu, Austriji i Srbiji. Kompanija Siemens ovim takmičenjem trudi se da podstakne i nagradi medijsko izveštavanje o ključnim temama modernog društva, dok se svim učesnicima takmičenja pruža mogućnost da razmene iskustvo sa kolegama iz zemlje i regiona.

Svi zainteresovani novinari mogu uzeti učešće u regionalnom takmičenju slanjem svojih autorskih radova na temu "Digitalizacija/Industrija 4.0".Takmičenje je otvoreno za novinarske radove objavljene u periodu od 1. oktobra 2016. do 15. avgusta 2017. godine, pod jednakim uslovima za sve tekstove u štampanim medijima, izveštaje agencijskih novinara, kao i za priloge emitovane u elektronskim medijima, na portalima, televiziji i radiju.

“Kompanije za proizvodnju se u sve većoj meri suočavaju sa sveprisutnim umrežavanjem ljudi, stvari i mašina. Digitalizacija i industrija 4.0, koje idu ruku pod ruku, u budućnosti će kreirati nove uslove za proizvodnju u kojima se prepliće realni i virtuelni svet. Mašine, postrojenja i senzori će komunicirati i razmenjivati informacije na globalnom nivou. Ovo će omogućiti kompanijama, ne samo da značajno povećaju efikasnost u proizvodnji, već da brzo i fleksibilno odgovore na konstatno menjanje uslova na tržištu. U budućnosti, virtuelni svet će dobiti još jednu važnu ulogu – postaće oblast za razvoj proizvoda u kojoj će postojati mogućnost ispitivanja do najsitnijih detalja, čak i mnogo pre stvaranja proizvoda u realnom, fizičkom svetu. Ovaj, takozvani, “digitalni blizanac” će čak do 50% brže stizati na tržište. Kao pionir u oblasti digitalizacije , vrlo je važan doprinos koji kompanija Siemens pruža medijima. Ova oblast iziskuje veliku količinu vremena za istraživanje i karakterišu je jezička izuzetnost i socijalna odgovornost. Zato je bitno staviti fokus na novinarsko izveštavanje i odlikovati najbolje”, izjavila je Katarina Svoboda, rukovodilac odeljenja komunikacija i odnosa sa državnim institucijama u Siemens-u Austrija, nadležna i za region centralne i istočne Evrope.

U svakoj zemlji radove će oceniti stručni žiri, koji će činiti tri člana. Pobednik iz svake zemlje kvalifikovaće se za finale Siemens CEE Press Award 2017. koje će se održati 28. septembra u Beču. Tri najbolja novinarska rada na regionalnom nivou biće nagrađena novčanom nagradom po 1.000 eura.

Tokom finala takmičenja u Beču, pobednici svih zemalja učesnica biće u prilici da posete fabriku vafla (Haas Vaffelverke), gde će moći da vide direktnu primenu Siemens aplikacija za digitalizaciju proizvodnog procesa.

Siemens poziva sve zainteresovane novinare da pošalju svoje autorske radove na adresu Siemens d.o.o. Beograd, Omladinskih brigada 21, 11070 Beograd, ili da svoj rad pošalju na mail: novinarskanagrada.rs@siemens.com. Rok za prijavu radova je 15. avgust 2017. godine. Više informacija o kriterijumima takmičenja, pravilima i uslovima, dostupno je na sledećoj internet stranici http://www.siemens.rs/PressAward/.

27.06.2017.

Siemens CEE Press Award 2017

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs