Siemens Srbija

Pobednici SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 studenti iz Hrvatske

Ovogodišnji pobednici regionalnog studentskog takmičenja SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 je tim studenata iz Hrvatske - Matej Štambuk, Luka Mikić, Marko Kovačević. Finalna runda takmičenja održana je u svečanoj Sali Građevinskog fakulteta u Beogradu, a pored regionalnog pobednika, proglašeni su i najbolji timovi studenata iz svake zemlje učesnice, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Domaćin finalne runde takmičenja koje je već nekoliko meseci bilo u toku u tri zemlje, bio je glavni grad Srbije, jer su prošlogodišnji pobednici istog takmičenja u Zagrebu bili studenti iz Beograda.

Ukupno devet timova, po tri tima iz svake zemlje, nadmetalo se u rešavanju zadatka uz korišćenje Siemens-ovog PLC softvera, što je korak napred ka globalnoj digitalizaciji i automatizaciji.

Organizatori takmičenja su kompanije Siemens iz Srbije, Slovenije i Hrvatske u saradnji sa studentskom organizacijom Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC iz sve tri zemlje, a uz podršku Elektrotehničkih fakulteta iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.

“Jako smo ponosni na ovaj projekat, regionalni karakter i saradnju koju smo ostavrili sa Elektrotehničkim fakultetom I EESTEC organizacijom. Mi kao kompanija podržavamo studente, jer smo zagovornici toga da najbolji rezulatat daju spoj teorijskog i praktičnog znanja. Studenti se ovde konkretno pripremaju za ono što će raditi u kompanijama ”, istakla je Jovana Vukotić, direktorka odeljenja za komunikacije I odnosa sa državnim institucijama za Adriatic region kompanije Siemens.

Studenti su imali priliku da steknu nova znanja o radu sa programabilnim logičkim kontolerima, koji su deo mnogih mašina i procesa u industriji. Pored praktičnog dela, tokom takmičenja održane su stručne radionice i predavanja u sve tri države.

“Jezik programiranja je univerzalan kao I upravljanje industrijskim procesima, te ni ovde nemamo nikakav problem u komunikaciji, naročito jer nam je jezik vrlo sličan”, rekao je prof. dr Goran Kvaščev, prodekan Elektrotehničkog fakulteta i član žirija.

Kompanija Siemens obezbedila je za članove pobedničkog tima iz svake zemlje praksu u lokalnoj kompaniji u trajanju od dve nedelje, kao I posetu centrali kompanije u Minhenu i Siemens fabrici u Erlangenu,  gde će studenti imati priliku da se upoznaju sa procesima u fabrici. Pobednici regionalnog takmičenja pored putovanja i prakse dobili u i iPad-ove.

Više o samom takmičenju na: http://eestec.etf.bg.ac.rs/plc/o-radionici

02.06.2017.

Finale regionalnog studentskog takmicenja SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs