Siemens Srbija

Siemens CEE Press Award 2016: Siemens u potrazi za najboljim novinarskim radovima u centralnoj i istočnoj Evropi

Kompanija Siemens sa ponosom najavljuje održavanje prvog regionalnog novinarskog takmičenja – Siemens CEE Press Award 2016. Nakon uspešno realizovanih pet ciklusa u Srbiji, Siemens Press Award će se po prvi put održati u regionu centralne i istočne Evrope, i to u čak 10 zemalja, što ovom takmičenju daje dodatni značaj i čini ga jednim od najvećih i najprestižnijih konkursa za novinare u ovom delu Evrope. Tri pobednika iz svake zemlje učestvovaće u finalu takmičenja u Beču.

Novinari iz deset zemalja imaće jedinstvenu priliku da se takmiče za prestižno priznanje najboljeg novinarskog rada u centralnoj i istočnoj Evropi. Siemens CEE Press Award 2016 će se ove godine održati u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji. Kroz takmičenje želimo da podstaknemo i nagradimo medijsko izveštavanje o ključnim temama modernog društva, dok svim učesnicima pružamo mogućnost razmene iskustava sa kolegama iz zemalja u regionu.

Svi zainteresovani novinari mogu uzeti učešće u regionalnom takmičenju slanjem svojih autorskih radova na temu "Inteligentna infrastruktura". Takmičenje je otvoreno za novinarske radove objavljene u periodu od 1. septembra 2015. do 1. septembra 2016. godine, pod jednakim uslovima za sve tekstove u štampanim medijima, izveštaje agencijskih novinara, kao i za priloge emitovane u elektronskim medijima, na portalima, televiziji i radiju.

"Urbana i industrijska infrastruktura danas se suočavaju sa brojnim izazovima koji zahtevaju inteligentniji pristup – izgradnju infrastrukture koja odgovara na sve zahteve savremenog načina života. Energetski efikasne zgrade, inteligentni transportni sistemi, gradovi po meri savremenog čoveka, odavno su naša sadašnjost. Zato verujemo da će tema takmičenja inspirisati predstavnike medija iz čitavog regiona da podele sa nama svoje viđenje ovih važnih pitanja.“, izjavila je Katarina Svoboda, rukovodilac Odeljenja komunikacija i odnosa sa državnim institucijama u Siemens-u Austrija, nadležna i za region centralne i istočne Evrope.

Stručni žiri u svakoj od zemalja regiona biće sastavljen od profesora sa fakulteta iz oblasti elektrotehničkih nauka, istaknutih novinara specijalizovanih za ovu oblast i predstavnika kompanije Siemens. Oni će odabrati po tri najbolja rada u dve faze takmičenja, lokalnoj i regionalnoj.

Tri pobednika iz svake zemlje učesnice takmičenja kvalifikovaće se za regionalno finale takmičenja u Beču, gde će na gala večernjem događaju biti odabrana tri najbolja regionalna novinarska rada. Uz prestižno priznanje za najbolji novinarski rad u regionu centralne i istočne Evrope, Siemens će pobednike nagraditi i vrednim studijskim putovanjem gde će imati priliku da posete jednu od naših atraktivnih proizvodnih lokacija u svetu.

Tokom regionalnog finala u Beču, nagrađeni novinari iz svih zemalja učesnica biće u prilici da posete Aspern – „Jezerski grad ” i najveći projekat urbanog razvoja grada u Evropi, gde će se upoznati sa najnovijim tehnološkim dostignućima kompanije Siemens na polju inteligentne infrastrukture.

Siemens poziva sve zainteresovane novinare da pošalju svoje autorske radove na adresu Siemens d.o.o. Beograd, Omladinskih brigada 21, 11070 Beograd, ili da se prijave online na: www.siemens.rs/PressAward/prijava.php. Rok za podnošenje svih prijava je 1. septembar 2016. godine. Više informacija o kriterijumima takmičenja, pravilima i uslovima, dostupno je na sledećoj internet stranici www.siemens.rs/PressAward/. Uključite se u najveće novinarsko takmičenje u regionu centralne i istočne Evrope!

21.06.2016.

748-Siemens CEE Press Award 2016

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs