Siemens Srbija

Nagrađeni novinari dotakli divovske lopatice i kućište vetrenjača

Kompanija Siemens organizovala je studijsko putovanje za pobednike tradicionalnog takmičenja Siemens Press Award 2015. Pobednici i žiri petog po redu ciklusa Siemens Press Award iz Srbije su u periodu od 11. do 13. novembra 2015. godine imali priliku da posete Dansku i bliže se upoznaju sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima ove kompanije koja koriste energiju vetra.

Ove godine, Siemens Press Award je prvi put po istom modelu organizovan i u zemljama Adriatik regiona, i na taj način je i cilj takmičenja - da se afirmiše i nagradi kvalitetno izveštavanje – ispunjen i primenjen u čitavom regionu. Tokom studijskog putovanja autori pobedničkih radova kao i žiri  iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, imali su priliku da posete offshore vetropark Middelgrunden, kao i dve Siemens-ove fabrike u Danskoj.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo uz podršku kolega iz Danske i organizacije State of Green imali priliku da autore nagrađenih novinarskih radova i članove žirija iz regiona upoznamo sa inovativnim Siemens-ovim tehnologija za energiju vetra i offshore vetroparkom Middelgrunden. Pored Siemens fabrike u kojoj se proizvode najduže lopatice na svetu, dužine 75 metara, posetili smo i fabriku kućišta za vetroelektrane u kojima se između ostalih komponenti, nalaze i generatori proizvedeni u Subotici“ - izjavila je Jovana Vukotić, rukovodilac odeljenja Communications and Government Affairs u kompaniji Siemens Srbija.

Danska je zemlja s najvećim potencijalom energije vetra i upravo zbog toga ovo je najzastupljeniji oblik obnovljivih izvora energije. Posetili smo offshore vetropark Middelgrunden izgrađen 2001. godine, kada je bio i najveći vetropark sa svojih 20 turbina, od kojih svaka proizvodi po 2 MW snage, čime je njegova ukupna instalisana snaga 40 MW. U izgradnji velikog offshore vetroparka Middelgrunden, koji je udaljen dva kilometra od obale Kopenhagena, učestvovao je i sam grad s ciljem proizvodnje električne energije za potrebe njegovih stanovnika. Pema dugoročnim planovima Danska do 2050. godine želi da u potpunosti koristi samo obnovljive izvore energije.

Poseta fabrici u Brandeu, gde se nalazi globalna centala Siemens divizije Wind Power and Renewables, omogućila je novinarima bliže uponavanje sa proizvodnjom gondola (eng. nacells). Gondole predstavljaju delove vetrogeneratora, odnosno kućišta, u kojima se nalaze generatori i ostale komponente. Težina gondola je između 6 i 73 tone, u zavisnosti od faze u proizvodnji u kojoj se nalaze.

Poslednjeg dana puta, novinari su posetili Siemens fabriku u Alborgu, gde se proizvode lopatice (elise) za vetrenjače, kao i centar za testiranje rada istih. Upoznali su se sa jedinstvenim Siemens-ovim integrisanim sistemom proizvodnje lopatica. Tokom procesa proizvodnje, epoxy smola se u tečnom obliku ubrizgava u kalupe lopatica i u zatvorenom hemijskom procesu vezuje sve komponente, što omogućava da one budu izrađene u jednom komadu, bez lepljenja. Ovakvim jedinstvenim procesom proizvedena je i B75, najduža lopatica na svetu, koja je dugačka čitavih 75 metara.

19.11.2015.

Nagradno putovanje Siemens Press Award 2015


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs