Siemens Srbija

Siemens obezbeđuje stručnu praksu učenicima novog obrazovnog smera bravar–zavarivač

U subotičkoj Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ predstavljen je novi obrazovni smer u okviru kojeg će se učenici školovati za zanimanje bravar-zavarivač. Novi obrazovni profil uvodi se od predstojeće školske godine, kada će učenici pored pohađanja nastave dobiti priliku stručnog usavršavanja u subotičkoj fabrici vetrogeneratora kompanije Siemens.

Na zvaničnoj prezentaciji novog zanimanja u školi „Ivan Sarić“, istaknuto je da je profil bravar - zavarivač u ovoj konkretnoj školi uveden na inicijativu kompanije Siemens d.o.o. Beograd, a u okviru projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školskom sistemu koji je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd se aktivno uključila u projekat formiranja novog smera u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ i uputila predlog uzajamne saradnje u obrazovanju potrebnih kadrova. Škola je prepoznala značaj ove inicijative i uz odobrenje Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, sa početkom nove školske godine započeće sprovođenje nastave.

„U našoj fabrici vetrogeneratora u Subotici postoji potreba za određenim profilima, među kojima je i zanimanje bravara-zavarivača. Do sada smo bili primorani da pri selekciji kandidata pravimo određene kompromise selektujući kandidate koji su prvo morali da prođu internu obuku u našoj kompaniji u Srbiji, a potom i dodatne specijalizacije u Nemačkoj. Tek nakon toga, mogli su da počnu da rade u subotičkoj fabrici. Zato smo pokrenuli inicijativu uspostavljanja saradnje sa Tehničkom školom „Ivan Sarić“ u okviru postojećeg projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, kako bismo zajedno radili na obrazovanju kadrova koje tržište prepoznaje kao potrebne. Uvođenje ovog profila nama će doneti uštede u vremenu i poboljšanja u procesu proizvodnje, jer ćemo dugoročnim ulaganjem u mlade koji se odluče za ovo zanimanje obezbeđivati kvalifikovane radnike koji će moći da se uključe u najsavremenije proizvodne procese u našoj fabrici. Naravno, ovaj projekat imaće višestuku korist i za čitavu lokalnu zajednicu, jer će obrazovanjem i stručnom praksom učenici dobiti mogućnost da po završetku školovanja lakše dođu do zaposlenja u kompaniji kao što je Siemens.“ – rekla je Desa Damljanović, rukovodilac HR sektora u kompaniji Siemens d.o.o. Beograd.

Simens će učenicima obezbediti stručnu praksu u fabrici kako bi se već tokom školovanja upoznali sa procesom rada. Kompanija će mladim praktikantima obezbediti i određenu nadoknadu za njihov rad, a dugoročni cilj ove saradnje je da kadrovi koji steknu zvanje bravar–zavarivač i prođu praktičnu nastavu, u Simensu ostvare stalno zaposlenje.

Kompanija Siemens u svojoj fabrici generatora u Subotici zapošljava skoro 1.000 ljudi, a broj radnih mesta je samo tokom poslednjih godinu dana udvostručen. Otvaranjem novog obrazovnog profila otvara se perspektiva za daljim rastom broja zaposlenih. Zahvaljujući fabrici u Subotici, Siemens je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije, a svaka četvrta vetrenjača u Evropi ima generator napravljen u Subotici.

25.06.2014.

Siemens obezbeđuje stručnu praksu učenicima novog obrazovnog smera bravar–zavarivač


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs