Siemens Srbija

Decenija uspešne proizvodnje Simensove fabrike u Subotici

Simensova fabrika vetrogeneratora u Subotici, osnovana 2003. godine, proslavila je deset godina uspešnog poslovanja. Pored toga što upošljava 700 radnika, najveći uspeh ove fabrike jeste podatak da svaka četvrta vetrenjača u Evropi ima generator upravo napravljen kod nas u Srbiji, u Subotici.

Najznačajniji domaći proizvođač električnih mašina, koje se primenjuju u oblasti obnovljivih izvora energije, desetogodišnjicu rada obeležio je tradicionalno, korporativnom proslavom sa predstavnicima Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ministarkom Zoranom Mihajlović, predstavnicima gradske vlasti u Subotici, gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem, kao i mnogobrojnim klijentima i prijateljima kompanije.

“Čestitam deset godina uspešnog rada Simensove fabrike, sa posebnim osvrtom što ova kompanija u svojoj fabrici zapošljava mlade ljude, prosek godina je tridesetjedna, na čemu bi im druge kompanije mogle pozavideti. Znam da ovih deset godina poslovanja nisu bile lake, bilo je izazova, ali upravo ta istrajnost govori da je Simensova fabrika za proizvodnju venrogeneratora u Subotici dobra poruka za sve buduće investitore i opomena za nas kao Vladu, da više radimo na ambijentu za dovođenje novih investitora i da im stvorimo uslove za dobro poslovanje. Simens je jedna od najvećih kompanija u Srbiji koja se bavi enrgetikom, i nadam se da će u narednih pet godina uspeti da ostvari sve planove”, istakla je Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast što smo kao kolektiv, doprineli da Simens bude sinonim za uspešnu proizvodnju u oblasti obnovljivih izvora energije i u Srbiji. Nama je za to bilo potrebno punih deset godina. Od prvobitnih 12 ljudi do danas zaposlenih 700, od 150 kvadratnih metara do današnjih 30.000, zajedno smo razvijali ovu fabriku. Sazreli smo na svim poljima i ubuduće ćemo se truditi da održimo visok standard našeg poslovanja“, poručio je generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd Tihomir Rajlić i naglasio da će u naredne tri godine biti realizovana investicija u iznosu od 10 miliona evra, pre svega za usavršavanje proizvodnje, kao i da je planirano da se krajem septembra zaposli još 90 ljudi.

Zahvaljujući konstantnom ulaganju u proizvodnju i u zaposlene, u ovoj fabrici se proizvode najsavremenije tehnologije u oblasti obnovljivih izvora energije. Inženjeri zaposleni u fabrici vrše obuku svojih kolega širom sveta, ali i sami konstruišu alat i mašine neophodne za rad. Iako to nije deo poslovnih planova i prioritetnih ciljeva, ovaj segment je usavršen do te mere da se sada ove mašine izvoze i za potrebe drugih Simensovih firmi u Nemačkoj i Kini, a za samu fabriku ovaj princip poslovanja, za deset godina postojanja, doneo je uštedu od 2.383.100 evra.

10.09.2013.

Deset godina uspešnog poslovanja fabrike


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs