Siemens Srbija

Proslavljen veliki jubilej kompanije koja treći vek posluje u našoj zemlji
125 godina Simensa u Srbiji

Kompanija Simens, u prisustvu mnogobrojnih ličnosti iz sveta politike, biznisa, kulture i predstavnika medija, proslavila je danas 125 godina uspešnog poslovanja u Srbiji velikom svečanošću organizovanoj u Belekspocentru u Beogradu. Proslavi jubileja prisustvovala je Zorana Mihajlović, Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Njegova Ekselencija, gospodin Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke, a svečanost je otvorio generalni direktor kompanije „Siemens d.o.o. Beograd“ gospodin Tihomir Rajlić.

 „Oko 650 ljudi čini Siemens tim u Srbiji. Broj zaposlenih je relativna stvar, nije garancija uspeha, ali snaga, iskra u oku, strast i stvaranje su garancija uspeha a to moje koleginice i kolege imaju, želja da u Srbiji naprave najbolje moguće, najsavremenije, na vreme i u skladu sa tržišnim uslovima! Ponosan sam na svakog ponaosob, zaposlenog u Siemens-u Srbija, i ovaj jubilej je njihov praznik!“ izjavio je Tihomir Rajlić, generalni direktor „Siemens d.o.o. Beograd“.

Kompanija Simens je više od jednog i po veka sinonim za tehnološki napredak, pionir elektrotehnike i za  čitavu jednu filozofiju koja koristi nauku da ljudima olakša život, počevši od malih, svakodnevnih stvari, do velikih, strateški važnih, koje predstavljaju preduslov za bolji i kvalitetniji život.

Ime Simens je danas sinonim za kvalitet i pouzdanost, i to u najvažnijim oblastima naše svakodnevice – industriji, energetici, saobraćaju, medicini i infrastrukturi, a 125 godina uspešnog poslovanja ove kompanije u Srbiji pravi je pokazatelj dugoročnog partnerstva srpske privrede i Simensa zasnovanog na tradiciji i inovacijama.

Kada je Verner fon Simens zajedno sa Johanom Georgom Halskeom u oktobru 1847. pokrenuo posao sa deset zaposlenih, iako vizionarski nastrojen, sigurno nije mogao ni da pretpostavi da će mala berlinska radionica u narednim decenijama izrasti u svetskog giganta i da će se porodično ime, Simens, nalaziti na najrazličitijim aparatima, od Nemačke do Australije, od Amerike do Srbije.

Prva javna termoelektrana na Dorćolu, prve hidrocentrale u Užicu, Vučju, Gamzigradu i Ivanjici, prva automatska telefonska centrala sa 1.000 brojeva u Novom Sadu, električni tramvaji iz 1923. godine za udobniji prevoz Beograđana, opremanje pogona i osvetljenja Narodnog pozorišta u Beogradu 1898. godine, čime je pozornica dobila bleštavi sjaj, jasni su pokazatelji da je Simens svojim tehnologijama koje su uvek bile korak ispred vremena značajno podsticao privredni rast Srbije, u svim istorijskim fazama i svim industrijskim oblastima. 125 godina Simensa u Srbiji značajan je deo istorije srpskog privrednog razvoja.

Kompanija „Siemens d.o.o. Beograd“ osnovana je 8. aprila 1996. godine kao lokalna, srpska kompanija u kojoj danas, šesnaest godina kasnije, radi oko 650 zaposlenih, podeljenih u 4 sektora: Energija, Medicinska oprema i rešenja, Industrija i Infrastruktura i gradovi. Posebno mesto zauzima Simens fabrika u Subotici u kojoj je do sada proizvedeno preko 14.000 generatora za vetroelektrane i koja je dokaz uspešne primene principa energetske efikasnosti i ekološke odgovornosti.

Do sada, Simens je uspostavio saradnju sa više od 80 ovdašnjih firmi. Paralelno sa rastom obima poslova, raste i broj zaposlenih. Kao i ceo svet, i Srbiju je u poslednjih nekoliko godina pogodila ekonomska kriza, a upravo je „Siemens d.o.o. Beograd“ jedna od svetlih tačaka srpske privrede.

U poslednjih nekoliko godina, usledila je saradnja na uspešnim projektima modernizacije zemlje sa nekim od najvećih klijenata Simensa u Srbiji, kao što su „EPS“, „EMS“, „NIS-Gazprom Neft“, „FIAT“, „Kolubara“ i drugi. Okoline Jagodine i Sombora rešile su problem snabdevanja strujom zahvaljujući puštanju u rad dve velike transformatorske stanice sa Simensovim potpisom.

Do 2008. godine Simens je instalirao 20 angiografskih sala. Po sistemu „ključ u ruke“, kompanija „Siemens d.o.o. Beograd“ je 2009. godine izgradila kompletan PET centar u Kliničkom centru Srbije. Te iste godine, kada je prirodna katastrofa pogodila grad i stanovnike Kraljeva, Simens je donirao trafostanicu.

Od značajnih projekata 2011. godine usledila je automatizacija svih linija u drobilani Rudarskog basena Kolubara, a iste godine Simens je modernizovao energetsku opremu rafinerija u Pančevu. 2012. godine Simens je isporučio 17 transformatorskih stanica i automatizovao fabriku automobila „Fiat Srbija“ u Kragujevcu, a svojom opremom je i modernizovao sistem za upravljanje u TE „Nikola Tesla B“.

Inovacije su uvek bile ključ uspeha Simensa, i u prošlosti i danas, a tehnološka rešenja ove kompanije, koja se na njima temelje, omogućavaju lidersku poziciju Simensu na svetskom tržištu elektronike i elektrotehnike.

22.11.2012.

125 godina Siemensa u Srbiji


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi


300 dpi

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs