Siemens Srbija

Izložba i predstava "Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet"

Proglašeni pobednici takmičenja "Create the future 2012"

Siemensov karavan povodom 125 godina poslovanje ove kompanije u Srbiji započeo je svoje putovanje posetom Kragujevcu, a danas se zaustavio i u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici, pa su tako građani, kroz izložbu i dva izvođenja predstave pozorišne trupe "Dečja zemlja", imali priliku da se upoznaju sa Siemensovim inovacijama koje su bile ključni faktor u razvoju naše zemlje i društva od davne 1887. godine pa sve do danas.

Takođe, u okviru ove manifestacije, održano je i svečano proglašenje pobednika ovogodišnjeg ciklusa takmičenja "Create the Future 2012". Ovo je peta godina za redom da kompanija organizuje takmičenja u izradi multimedijalnih prezentacija namenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, sa ciljem edukacije mladih i uvođenja tehnoloških inovacija u njihov svakodnevni život.

Tema ovogodišnjeg ciklusa takmičenja je bila "Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet", što nije slučajno. U godini u kojoj Siemens obeležava 125 godina prisustva u Srbiji, želeli smo da skrenemo pažnju na genijalne izume koji su nastali u prošlosti, a bez kojih danas ne možemo da zamislimo svakodnevicu.

Odlukom stručnog žirija prva nagrada u starosnoj kategoriji od 12 do 15 godina, za osnovce, otišla je u Beograd u OŠ "Ivo Andrić" timu "The Chobans". Drugo mesto je osvojila OŠ "20. oktobar" iz Sivca, tim "Herakut" i treće mesto su osvojili "LMN Čarapani" iz Kruševca iz Osnovna škole "Vuk Karadžić".

Pobednici u starosnoj kategoriji od 16 do 19 godina, srednja škola, su "United Innovations" učenici Zrenjaninske gimnazije iz Zrenjanina. Drugoplasirani "Masters", Tehnička škola Železnik iz Beograda i ove godine treću poziciju je zauzeo tim "Tesla" iz ETŠ "Nikola Tesla" iz Beograda.

Pobedničke timove pored vrednih nagrada očekuje i trodnevno putovanje u Beč. Za sve škole iz kojih dolaze pobednički timovi Siemens je obezbedio ukupan nagradni fond u iznosu od 7.000 evra za kupovinu tehničke opreme, a dodeljena je i specijalna "Press nagrada" u čijem žiriranju je učestvovalo 17 urednika i novinara naših natiražnijih dnevnih listova, magazina i TV emisija. Ovu laskavu titulu i ček u iznosu od 500 evra odnele su devojčice iz Sivca, tim "Hearkut" i u starijoj kategoriji momci iz "Tesle" iz Beograda.

Beograđani su pored bogatog programa mogli da uživaju i u izložbi postavljenoj u Knez Mihailovoj ulici i vide izume koji su bili preteča današnjih savremenih saobraćajnih sredstava, medicinske dijagnostičke opreme i ostalih tehničkih rešenja. Za školarce je naročito interesantna bila predstava pozorišta "Dečja zemlja", kroz koju su se na šarmantan i duhovit način upoznali sa nastankom sijalice, teleprintera, telefonske centrale, televizora i drugih izuma, ali i sa procesom elektrifikacije Srbije, osvetljenja Beograda i građenja hidroelektrana širom zemlje.

"Radeći na ovoj predstavi, i sami smo bili iznenađeni otkrivajući koliko je predmeta koje svakodnevno koristimo došlo upravo iz Siemens-ovih radionica", kaže Slobodan Boda Ninković, koji u predstavi glumi Vernera fon Simensa, osnivača kompanije.

Pored Kragujevca i Beograda, Siemensov karavan će u narednih mesec dana obići i Suboticu.

08.06.2012.

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs