Siemens Srbija

Izložba i predstava "Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet"

Siemens za Kragujevčane

Siemens-ov karavan povodom 125 godina prisustva ove kompanije u Srbiji započeo je svoje putovanje posetom Kragujevcu, gde su održani izložba i pozorišna predstava "Korak ispred vremena – inovacije koje su izmenile svet".

"Odabrali smo Kragujevac za polaznu tačku našeg karavana jer smo upravo u Fijatovu fabriku instalirali najnovija hardverska i softverska dostignuća u oblasti proizvodne automatizacije, a naši stručnjaci obezbediće podršku za sve integrisane sisteme tokom eksploatacije. Takođe, doniranjem opreme Politehničkoj školi u Kragujevcu, omogućili smo učenicima da po završetku školovanja odmah budu spremni da rade u Fijatu", istakao je Vladimir Duboka, direktor Sektora Industrija u Siemens d.o.o. Beograd.

Kragujevčani su na izložbi postavljenoj u pešačkoj zoni, kod Krsta, mogli da vide izume koji su bili preteča današnjih savremenih saobraćajnih sredstava, medicinske dijagnostičke opreme i ostalih tehničkih rešenja. Za školarce je naročito interesantna bila predstava pozorišta "Dečja zemlja", kroz koju su se na šarmantan i duhovit način upoznali sa nastankom sijalice, teleprintera, telefonske centrale, televizora i drugih izuma, ali i sa procesom elektrifikacije Srbije, osvetljenja Beograda i građenja hidroelektrana širom zemlje.

"Radeći na ovoj predstavi, i sami smo bili iznenađeni otkrivajući koliko je predmeta koje svakodnevno koristimo došlo upravo iz Siemens-ovih radionica", kaže Slobodan Boda Ninković, koji u predstavi glumi Vernera fon Simensa, osnivača kompanije.

Pored Kragujevca, Siemens-ova izložba će u naredna dva meseca obići još i Beograd i Suboticu.

25.05.2012.

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs