Siemens Srbija

Proglašeni pobednici Siemensovog takmičenja za novinare "Kroz inovacije do zelene budućnosti 2011"

Siemens-ovo novinarsko takmičenje "Kroz inovacije do zelene budućnosti 2011" završeno je proglašenjem najboljih novinarskih radova o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine u oblastima energetike, industrije i medicine, koji su objavljeni u periodu od 1. marta do 1. septembra 2011. godine.

Ovogodisnji dobitnici nagrade su novinari Vladimir Spasić i Svetislav Mirković za rad u oblasti energetike, novinarka Jelena Spasojević za rad u oblasti industrije, a u oblasti medicine novinarka Sanja Lazarević. Prema oceni žirija, tekstovi ovih novinara postavljaju nove standarde kako bi medijski trebalo da se promovišu tehnologije koje obezbeđuju održiv razvoj, a istovremeno daju i dobar primer kako da se na najbolji način te nove tehnologije približe najširoj javnosti.

"Ovo je već druga godina za redom kako kroz Siemens-ovo novinarsko takmičenje želimo da skrenemo pažnju na značaj pravovremenog i valjanog informisanja javnosti o takozvanim zelenim tehnologijama. Siemens je kompanija sa visoko razvijenom svešću o aktuelnim ekološkim problemima, čijem rešavanju i sami aktivno doprinosimo u svim fazama razvoja naših projekata. Nagrada "Kroz inovacije do zelene budućnosti" je još jedan od načina da to učinimo, uz saradnju sa onima čija reč najdalje dopire – sa predstavnicima sedme sile", rekao je generalni direktor Siemens d.o.o. Tihomir Rajlić, čestitajući nagrađenim novinarima.

Šestočlani žiri, kojim je predsedavao prof. dr Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pojedinačno je ocenjivao sve pristigle radove, a pobednici su izabrani na osnovu najbolje srednje ocene.

"Pobednički radovi na jasan i argumentovan način ukazuju na značaj novih tehnologija u rešavanju ekoloških izazova. Prilikom ocenjivanja, rukovodili smo se analitičnošću teksta, odnosno priloga, njegovom aktuelnošću i inovativnošću, a najbolje napise karakteriše i osobeni autorski pečat", istakao je prof. dr Rajaković.

Na ovogodišnji konkurs pristigla su 42 teksta i televizijska priloga iz ukupno 24 redakcije iz cele zemlje. Pobednici su, pored prestižnog priznanja, dobili i studijsko putovanje u Istanbul, gde će posetiti Siemensovu fabriku.

26.09.2011.

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs