Siemens Srbija

Ambasador Maas i ministar Dulić posetili Siemens-ovu fabriku u Subotici

Ambasador Nemačke i ministar za zaštitu životne sredine posetili Siemens-ovu fabriku koja proizvodi generatore uz pomoć kojih se dobija „zelena“ električna energija u vetro-elektranama.

Nj. E. Wolfram Maas, ambasador Republičke Nemačke u Srbiji, i dr Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu i održivi razvoj u Vladi Republike Srbije, uz Sašu Vučinića, gradonačelnika Subotice, posetili su danas Siemens-ovu fabriku u Subotici. Ova fabrika, koja je od 1. januara 2010. godine integrisana u Siemens d.o.o. Beograd, proizvodi generatore za vetro-elektrane i jedna je od samo tri u svetu koje proizvode ovu ključnu komponentu za navedene izvore „zelene“ energije. Specifični proizvodni program, orijentisan na obnovljive izvore energije koji predstavljaju rastuću granu energetike u svetu, doprineo je tome da fabrika u Subotici tokom 2009. godine zauzme mesto među prvih pet izvoznika iz Srbije.

„Veliko mi je zadovoljstvo da posetim jednu uspešnu investiciju nemačke kompanije u Srbiji, koja proizvodi uređaje za budućnost“, istakao je ambasador Maas nakon obilaska jedne od dve hale i upoznavanja sa ključnim proizvodima Siemens-ove fabrike u Subotici. „Osim što su zaposlili ljude ovde u Subotici, u ovoj fabrici se proizvode uređaji koji će nam pomoći da ispunimo obaveze iz protokola o smanjenju štetnih emisija, čiji smo potpisnici, i nadam se da će uskoro proizvodi iz ove fabrike naći svoje mesto u Srbiji“, dodao je ministar Dulić.

„Drago nam je da smo mogli da ugostimo ambasadora Nemačke, zemlje koja je investirala u ovu fabriku, i ministra koji se brine o „zelenim“ tehnologijama koje se proizvode upravo ovde u Subotici, a izvoze se u ceo svet“, rekao je Tihomir Rajlić, generalni direktor Siemens d.o.o. Beograd.

Fabrika u Subotici osnovana je 2003. godine, od 2005. godine je u vlasništvu Siemens-a, a početkom 2010. godine je integrisana u poslovanje lokalne Siemens-ove kompanije u Srbiji. Trenutno zapošljava skoro 500 radnika i proizvodi generatore za vetro-elektrane, vučne motore za električne lokomotive i pretvarače (invertere) za solarne elektrane. Do sada je u njoj proizvedeno preko 11.000 generatora, čija ukupna snaga prevazilazi dvostruki kapacitet svih proizvodnih kapaciteta elektroenergetskog sistema Srbije.

19.02.2010

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs