Siemens Srbija

Siemens-ova kampanja o energetskoj efikasnosti i u Nišu

U nastavku kampanje „Energetska efikasnost i briga o životnoj sredini”, kompanija Siemens d.o.o. Beograd organizovala je u „Siemens dan“ u Nišu i predstavila konkretne predloge i rešenja za unapređenje energetske efikasnosti u oblasti industrije i energetike.

Skup su otvorili gradonacelnik grada Niša mr Miloš Simonovic i direktor energetike kompanije Siemens d.o.o. Beograd Dušan Muškatirovic. „Primena koncepta energetske efikasnosti može biti jedno od glavnih rešenja za efikasnije i bezbolnije prevazilaženje negativnih efekata prouzrokovanih ekonomskom krizom, a suština ovog koncepta su uštede i smanjenje troškova upotrebom Siemens-ovih rešenja, ciji su rezultati u vidljivi kratkom roku“, naglasio je u svom izlaganju Muškatirovic. Pored izlaganja na prezentaciji g-din Muškatirovic je imao priliku da predstavi proizvode i rešenja iz Siemens-ovog energetski efikasnog portfolija i na niškoj lokalnoj televiziji TV 5 u emisiji "Podatak Plus".

Sa ciljem da u vreme poteškoca izazvanih globalnom ekonomskom krizom pomogne domacoj privredi da unapredi svoje poslovanje i istovremeno smanji troškove proizvodnje i operativne troškove, kompanija Siemens je javnim i privatnim kompanijama koje posluju na teritoriji grada Niša, predstavila najnovija rešenja u domenu unapređenja energetske efikasnosti.

Šta nudi Siemens?

Verovatno nijedna firma na svetu svojim klijentima ne može ponuditi tako raznovrstan portfolio ekonomicnih tehnologija zasnovanih na zaštiti životne sredine kao što može Siemens. U nastavku su navedeni samo neki od primera Siemens-ovih inovativnih rešenja za unapređenje energetske efikasnosti:

  • Siemens-ove elektrane sa kombinovanim ciklusom rada ce uskoro ostvarivati stepen efikasnosti u proizvodnji energije od preko 60 procenata. Kombinovanom proizvodnjom toplotne i elektricne energije moguce je ostvariti stepen efikasnosti od cak preko 90 procenata, a kroz projekte modernizacije prilagođene potrebama moguce je u potpunosti renovirati starije objekte.
  • Preko 6.400 Siemens-ovih turbina na pogon vetra, maksimalnog kapaciteta od preko 5.700 MW, je instalirano širom sveta, i one godišnje smanjuju emisiju CO2 za 8 miliona tona.
  • Zahvaljujuci Siemens-ovoj tehnologiji prenosa jednosmerne struje visokog napona (HVDC), elektricna energija se može prenositi na udaljenosti do 2.000 km uz minimalne gubitke.
  • Pogoni sa promenljivom brzinom i pretvaracima frekvencije smanjuju potrošnju energije koju koriste pumpe i ventilatori i do 60 procenata.
  • U poređenju sa konvencionalnim procedurama, Siemens-ova Corex tehnologija omogucava smanjenje emisije CO2 i sumpor-dioksida koji nastaju u proizvodnji celika za 30, odnosno 97 procenata.
  • Svojim specijalnim postrojenjima za precišcavanje otpadnih voda u proizvodnji papira, Siemens pomaže u smanjivanju zagađenja životne sredine otpadnim vodama. Biogasovi koji nastaju prilikom ove vrste proizvodnje koriste se za proizvodnju elektricne energije, cime se smanjuje emisija CO2 koji ispuštaju ova postrojenja.
  • Dosledna primena lakih konstrukcija i korišcenje energije kocenja omogucavaju podzemnim železnicama, poput metroa u Oslu, 30 procenata manju potrošnju energije od konvencionalnih podzemnih železnica.
  • Optimizacijom sistema za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju, Siemens povecava efikasnost u korišcenju elektricne energije u zgradama i smanjuje emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte. Siemens je modernizovao 6.500 objekata širom sveta, smanjivši emisiju CO2 za 2,4 miliona tona, uz uštedu od 1 milijarde evra.
  • Pored toga, Siemens je dizajnirao i energetski efikasna rešenja za svoje kupce, npr. u domenu osvetljenja, koja ne ugrožavaju životnu sredinu. LED sijalice koriste 80 procenata manje elektricne energije i traju 50 puta duže od obicnih sijalica. U poređenju sa modelima iz 1993. godine, Siemens-ove mašine za pranje veša danas koriste 35 procenata manje elektricne energije i 46 procenata manje vode.

Siemens je u jedinstvenoj poziciji da svojim kupcima ponudi energetski efikasnije proizvode, rešenja i ekološke tehnologije u celokupnom vrednosnom nizu, odnosno od proizvodnje, prenosa i distribucije elektricne energije, do elektricnih uređaja i usluga koje omogucavaju uštedu energije, uz sve vecu primenu najnovijih informacionih tehnologija i rešenja za upravljanje energijom.

Siemens namerava da se narocito koncentriše na razvoj u oblasti održivih tehnologija, pomocu kojih ce kompanija svojim klijentima omoguciti da posao obavljaju ekonomicno i u skladu sa ekološkim principima. Upravo zbog toga, Siemens je sebi postavio za cilj proširivanje svog portfolija za zaštitu životne sredine, kako bi poboljšao kvalitet života širom sveta.

Više informacija možete pronaci na Web lokaciji

www.siemens.com/environmentalportfolio

02.10.2009

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs