Siemens Srbija

Otvorena 25. letnja Univerzijada Beograd 2009

Svečano otvaranje 25. letnje Univerzijade, čiji je oficijelni strateški partner kompanija Siemens, odžano je u sredu, 1. jula 2009. u Beogradskoj areni.

Svečano otvaranje 25. letnje Univerzijade, čiji je oficijelni strateški partner kompanija Siemens, odžano je u sredu, 1. jula 2009. u Beogradskoj areni. Tom prilikom dobrodošlicu svim učesnicima poželli su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i predsednik FISU-a Džordž Kilijan.

Defile preko 8.500 sportista iz 144 zemlje prethodio je spekataklu otvaranja. Duž ulice kojom su se kretali sportisti ka areni predstavljeni su sportovi koji su zastupljeni na ovoj Univerzijadi. Građani su imali priliku da se oprobaju u nekom od sportova na punktovima sa opremom za mačevanje, košarku, vaterpolo, džudo i ostale sportove.

Na samoj ceremoniji otvaranja mladim ljudima iz celog sveta sveta predstavljeno je  bogato srpsko umetničko, kulturno u naučno nasleđe kao i vrhunski sportisti naše zemlje. Poseban doživljaj usledio je umetničkim performansom Logika tela kojim su autori spektakla uz pomoć prave svemirske opreme i srpskog umeća jasno predstavili da je najveći svetski sportski događaj u svetu u 2009. godini nije samo promocija sirove snage mišića, već je Univerzijada smotra pameti i znanja, koji čine sliku budućnost planete lepšom. Osim korišćenja najnaprednijih postojećih medija za vizuelnu umetnost, "Logika tela" i u samoj osnovi sadrži postulate i formule najvećih svetskih umova srpskog porekla, kao što su Nikola Tesla i Milutin Milanković.

01.07.2009

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač  kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i lider u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Kompanija je takođe vodeći isporučilac medicinske opreme iz oblasti imidžing dijagnostike - kao što su kompjuterizovana tomografija i imidžing sistemi magnetne rezonance – i lider u oblasti laboratorijske dijagnostike, kao i u oblasti kliničkih informacionih tehnologija. U fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 30. septembra  2016., prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 79,6 milijardi evra, a dohodak od redovnog poslovanja 5,6 milijardi evra . Krajem septembra 2016., Siemens je imao oko 351.000 redovno zaposlenih širom sveta.  Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.com

Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 1.750 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs